Karangan UPSR – Faedah Membaca


Tulis karangan yang bertajuk “ Faedah Membaca “.
Pendahuluan.

Membaca boleh dijadikan satu amalan seharian dan faedah yang akan diperolehi amat luas dan besar kepada pengemarnya tidak kira usia dan status.

Isi-isi

  1. Pelbagai bahan bacaan yang baik boleh di dapati di pasaran , di perpustakaan ataupun di internet seperti suratkhabar , majalah, buku cerita, buku-buku ilmiah, ensaiklopedia dan lain-lain lagi.
  2. Membaca boleh menambah pengetahuan- pelbagai maklumat terdapat pada bahan bacaan – panduan ketika peperiksaan – kuiz dan panduan dalam hidup seharian- mengetahui isu-isu semasa serta perkembangan dalam dan luar negara..
  3. Membaca dapat memanfatkan masa yang terluang- dapat mengelakkan diri dari terlibat dalam kegiatan-kegiatan salah laku dan tidak berfaedah seperti melepak, merokok, merempit dan masalah-masalah sosial lain
  4. Membaca boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan- dapat berkumpul bersama-sama ahli keluarga ketika membaca – membaca sambil bersantai atau sama-sama mencari bahan-bahan untuk peperiksaan.

Penutup.

Banyak faedah akan dapat diperolehi jika membaca dijadikan amalan seharian bak kata pepatah “ jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya “. Oleh itu sama-samalah kita menjadikan membaca satu amalan walau dimana kita berada dan pada bila-bila masa sahaja.