Berkelah Bersama Keluarga- Karangan UPSR


Pada cuti hujung minggu yang lalu kamu telah berpeluang pergi berkelah bersama-sama keluarga disebuah tempat yang menarik.

Tulis cerita  tentang pengalaman  kamu ke tempat tersebut.

Pendahuluan.

Saya dan keluarga sangat gembira kerana ayah akan membawa kami ke Air Terjun Bukit Hijau yang teletak di banjaran Gunung Inas. Air terjunnya sangat sejuk dan udara persekitaran juga segar dan hijau,

Isi-isi

  1. Ibu dan kakak bangun awal pagi menyiapkan bekalan –nasi, lauk dan buah-buahan serta air minuman-bertolak awal pagi dan sampai tengahari di tempat perkelahan-orang ramai dan suasana tenang.
  2. Selepas makan tengahari saya dan keluarga dapat mandi bersama- air sangat sejuk dan arus agak deras- berhati-hati dan tidak mandi di tempat dalam.
  3. Berpeluang untuk bersiar-siar di sekitar tapak perkelahan- dapat mengenali pelbagai spesis pokok dan tumbuhan- dapat melihat pelbagai jenis burung dan unggas berterbangan di atas pohon kayu.
  4. Bila hari hampir petang kami bersiap-siap untuk pulang- mengemaskan semua barang dan masukkan ke dalam kereta.

Penutup

Sangat letih tetapi seronok kerana dapat menikmati keindahan alam dan kesejukkan air terjun di Bukit Hijau. Akan datang lagi bersama keluarga sewaktu cuti  hujung minggu jika berkelapangan.