Genre Prosa Klasik dalam KOMSAS


Salam 1Malaysia,

Selaku munsyi bahasa yang prihatin, saya berasa agak kecewa dengan sikap para pelajar yang meminggirkan KOMSAS, khususnya genre prosa klasik. Ramai yang mengomel bahawa genre prosa klasik ini memang sukar difahami kerana penuh dengan kata dan frasa yang pelik-pelik. Persoalannya, adakah anda telah benar-benar berusaha untuk menghayati genre klasik ini ataupun hanya helah dan dalih untuk melepaskan tanggungjawab, bak kata pepatah Melayu “kambing di parak panjang janggutnya, hati enggan banyak jawabnya”.

Yang  perlu anda lakukan ialah hanya membaca seluruh teks asal dan memahami ceritanya sahaja. Anda tidak perlu menghafaz seluruh cerita mahupun membaca aspek-aspek KOMSAS – tema, persoalan, watak dan perwatakan, nilai, pengajaran, dan sebagainya. Hal ini demikian kerana aspek-aspek KOMSAS tidak ditanyakan dalam BMSPM. Lebih-lebih lagi, anda hanya perlu fokus kepada cerita yang penting berdasarkan analisis yang dibuat.

Tamsilnya, salah satu cerita yang perlu diberi perhatian ialah:

Berdasarkan format terkini BMSPM, terdapat 3 jenis soalan, yakni soalan memberikan maksud frasa/rangkai kata, soalan kontekstual (berdasarkan pemahaman teks yang diberikan), dan soalan KBKK (jawapan berdasarkan pemikiran secara kreatif dan kritis).

CONTOH SOALAN SPM TERKINI (Sila klik)

SKEMA PEMARKAHAN

SKEMA PEMARKAHAN

 1. Gunakanlah ayat sendiri;
 2. Binalah ayat  yang sempurna / lengkap; jika tidak 1/2 markah dipotong;
 3. Jika disalin bulat-bulat (copy-and-paste) daripada teks dan jawapan itu tepat / betul, hanya separuh ( 50% ) markah akan diberikan;
 4. ½ markah akan dipotong untuk kesalahan bahasa / ejaan.

PERTARUNGAN TUAH DENGAN JEBAT

MAKNA RANGKAI KATA

 1. Apatah kita perbantahkan? Kita lihat sekarang siapa mati siapa hidup…” ms 34 P1 = Mengapakah kita berdebat/bertelagah?
 2. “…bunyi rebana terlalu ramai… ” ms 34 P2 = Terlalu riuh-rendah/kuat
 3. “… rebana kecil juga bunyinya mengulit si Jebat tidur…”  ms 34 P2 = Suara rebana kecil mendodoikan/ mendondong Jebat yang lelap/lena
 4. “…Laksamana pun melihat waktu dan edaran. Setelah sudah sampai ketikanya maka…”  ms 34  P2 = Memerhatikan waktu yang sesuai dan perubahan keadaan
 5. “… Jebat pun menghunus kerisnya lalu dikilirnya.”  ms 35 P2 = Mengeluarkan keris daripada sarung lantas diasahnya.
 6. “Hai Si Jebat! Tersalahlah citamu itu. Adapun pekerjaanmu derhaka…” ms 36 P2 = Hajat/hasratmu itu tidak betul.
 7. “Sekalian itu dengan kehendaknya juga; tiada kuasaku perbuat itu, supaya namaku masyhur pada segala negeri.” ms 36 = Aku tidak berhajat berbuat perkara itu untuk menjadi terkenal di seluruh negeri.
 8. “… Sepala-pala jahat jangan kepalang, seperti perumpamaan Melayu rosak bawang ditimpa jambaknya.”  ms 37 P = Jika melakukan seuatu yang buruk/tidak baik, lakukanlah betul-betul sampai kesudahannya (jangan setengah-setengah) sebagaimana pepatah Melayu yang bermaksud rosak oleh kesalahan kaum atau diri sendiri
 9. “”… Hang Jebat pun makan nikmat pada persantapan raja itu.”  ms 37 P 3 = Menjamu selera dengan makanan yang lazat-lazat pada hidangan raja itu.
 10. “Silakanlah naik kerana ayapan sudah hadir.” ms 37 P3 = Hidangan telah ada/sedia
 11. “… menyingsing tangan bajunya seraya memekis,…”  ms 37 P3 = Sambil mengeluarkan kata-kata kesat (yang menyakitkan hati)
 12. “Si Jebat orang yang tiada teguh setianya!”   ms 38  P1 = Tidak kuat taatnya
 13. “Maka disalahkannya sedikit tikam Hang Jebat;…”   ms 38  P3 = Dielakkannya sedikit tusukan
 14. “Maka dilihat oleh Laksamana Si Jebat berupa lelah.”  ms 39 P1 = Kelihatan penat
 15. Matanya seperti helang hendak menyambar, tangannya tiada lepas daripada hulu kerisnya, digamak-gamaknya.”  ms 40
 16. “… dan jasamu lagi dibunuhnya oleh raja, istimewa aku pula.” ms 41 P2 = Apa lagilah aku
 17. Sungguh barang katamu itu, tetapi akan kita diperhamba raja ini hendaklah pada barang sesuatu pekerjaan itu bicarakan sangat-sangat, seperti kata orang tua-tua: Baik mati dengan nama baik, jangan hidup dengan nama jahat, supaya masuk syurga jemah.” ms 41-42 P2= Benar apa-apa yang engkau katakan itu tetapi kita sebagai hamba raja perlu berfikir masak-masak dalam melaksanakan sesuatu tugasan, seperti kata orang tua-tua, lebih baik kita mati dan dikenang sebagai orang yang baik daripada hidup dengan tingkah laku yang buruk agar kita dapat masuk ke syurga di akhirat nanti.
 18. ” …tetapi Si Jebat  tiada memberi air muka sahabatnya binasa…” ms 42 P1 = Tidak akan membiarkan maruah/ nama baik rakannya rosak/jatuh
 19. Membuangkan engkau = Membunuh awak
 20. “…supaya aku bangat mati dengan senjata…”  ms 45  P2 = Segera menemui ajal